Sinopsis
Xantal Llavina i el seu equip de col·laboradors faran, cada setmana, la revolució descobrint-nos tots els vessants de la innovació, la creativitat i la competitivitat de la mà d'empreses digitals i d'emprenedors.
Episodios
-
Lildami: "Faig servir la IA cada dia, però la proposta final sempre és meva"
10/05/2025 Duración: 51minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte conversa amb el cantant Lildami. A banda de presentar el seu darrer disc, ens explica com la tecnologia l'ajuda a compondre, enregistrar i difondre les seves cançons. A més, comenta l'ús que fa, per exemple, de la intel·ligència artificial i d'eines com l'autotune. També parlem amb Jorge Bestard, directiu de Canva, la plataforma de disseny que compta amb més de 200 milions d'usuaris d'arreu del món i que ara proposa nous serveis gràcies a l'ús massiu de la intel·ligència artificial. Acabem el programa coneixent Zentinel, una empresa que forma part de l'ecosistema DFactory de la Zona Franca de Barcelona. Parlem amb Maria Rivas, cofundadora d'aquesta empresa tecnològica, que es dedica a crear solucions per a l'observabilitat industrial, és a dir, la capacitat d'interpretar com treballa la maquinària que fan servir les empreses per valorar-ne l'eficiència.
-
Vilarasau: "Han fet desaparèixer les dones de més de 60 anys dels mitjans"
04/05/2025 Duración: 55minDiumenge, al "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, entrevistem l'actriu Emma Vilarasau, amb qui parlem de la seva trajectòria de més de quaranta anys, en què destaca el seu paper a la pel·lícula d'èxit "Casa en flames" i papers protagonistes a sèries com "Nissaga de poder" o "Ventdelplà". Amb ella comentem una realitat: les dones desapareixen dels mitjans de comunicació i audiovisuals a partir dels 60 anys perquè la societat s'organitza des de l'òptica masculina. També reflexionem sobre les xarxes socials, sobre les noves generacions d'actors i actrius i sobre els seus plans de futur. Amb Santiago Niño-Becerra, analitzem les conseqüències econòmiques de l'apagada de dilluns. Per la seva banda, Jordi Urbea comenta l'estratègia comunicativa del Vaticà arran de la mort del papa Francesc, i amb Laura Gil i Inés García descobrim IAmm, el hub d'IA de Damm.
-
La xarxa elèctrica necessita digitalització i IA per resoldre problemes greus
03/05/2025 Duración: 51minDissabte, al "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, analitzem les causes i les conseqüències de l'apagada energètica massiva de dilluns. En parlem amb Àlex Carballo, director i portaveu institucional de Vodafone a Catalunya, i amb Oriol Xalabarder, expert en distribució del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i conseller delegat d'Electra Caldense. Durant la conversa, raonem per què la digitalització i la IA podran donar estabilitat a la xarxa elèctrica en el futur. També comentem com garanteixen les operadores de telefonia que es pugui continuar amb el servei malgrat les dificultats d'una apagada. A més, ens visita Genís Roca, president de la Fundació.cat, per parlar de projectes com els premis CRIT o el Jo.cat, una eina digital per a la comunitat catalanoparlant. Tanquem amb Núria Aymerich i Ariadna Marín, directora de Coatresa, un referent en innovació industrial.
-
Niño-Becerra: "La Xina guanyarà els Estats Units si el conflicte s'allarga"
27/04/2025 Duración: 56minAl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, diumenge, l'economista Santiago Niño-Becerra fa la versió prèmium de la seva master class. Aquesta setmana, analitza l'estratègia d'aïllar la Xina i pressionar Europa que segueix el president Donald Trump, i també valora qüestions com la sobrequalificació que tenen un terç dels treballadors de l'estat espanyol o la decisió de l'empresa Samsung que alguns empleats de la seva seu a Corea puguin treballar fins a 64 hores setmanals. A "La cara i la creu d'emprendre", analitzem les emocions dels emprenedors amb Gabriela Jiménez, d'AtG Therapeutics, i Rosa Cardenas, de CaixaBank DayOne. A "Innovation to impact", amb Roger Sendra i Pedro Serrano, veiem com les empreses seleccionen i convencen el talent per integrar-lo a les seves plantilles.
-
Un clip de "Jo mai mai" arriba als 16 milions de reproduccions: el fenomen juvenil que no s'atura
26/04/2025 Duración: 01h04sEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte entrevista diversos membres de l'equip de la sèrie "Jo mai mai", que triomfa a la plataforma 3Cat, amb més d'un milió de reproduccions. Uri Garcia, el director, i dos dels seus protagonistes, l'Aleix Otem i la Berta Rabascall, parlen de l'èxit de la sèrie i del paper que tenen les xarxes socials a l'hora de difondre productes com aquest, i passen el nostre test digital. A la secció "Àgora digital", amb Ricard Calvo, cap d'Innovació per a Assegurances d'NTT Data, ens fixem en com la intel·ligència artificial està transformant el sector de les assegurances i descobrim què són les anomenades assegurança invisible, assegurança predictiva... i assegurança infinita. Acabem el programa amb la secció "Tech talks", en què Isabel Bellot Matas, directora de Transformació Digital a Grant Thornton Espanya, ens explica com potenciar el talent femení en l'àmbit de la tecnologia.
-
Sala i Martín: "No confio en la IA, t'enganyarà moltes vegades perquè no pensa"
20/04/2025 Duración: 53minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, diumenge entrevista l'economista Xavier Sala i Martín, que presenta el seu darrer llibre, "Entre el paradís i l'apocalipsi: L'economia de la intel·ligència artificial", en què analitza com va sorgir aquesta tecnologia i quina influència té, i pot tenir en el futur, en àmbits econòmics, laborals o socials. Sala i Martín alerta de l'excés de confiança que molta gent té en la IA, i adverteix que no és ni intel·ligent ni pensa, sinó que es tracta d'un model estadístic predictiu i que, per tant, pot transmetre molts errors. L'economista també insisteix que cal fomentar molt l'esperit crític cap a aquesta tecnologia per extreure'n la part més útil. Jordi Pi i Ricard Castellet ens parlen de la importància de l'ètica en la IA. I descobrim el programa de mentoria de Barcelona Activa amb l'exemple de Reveal Genomics, que desenvolupa models predictius contra el càncer.
-
Ganyet: "Amazon fa enginyeria fiscal per evitar pagar impostos"
19/04/2025 Duración: 53minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, ofereix dissabte la secció "Master class", de l'expert en tecnologia Josep Maria Ganyet, que analitza la vida i obra de Jeff Bezos, el fundador i propietari de la plataforma de distribució en línia Amazon. Ganyet parla de les llums i les ombres de la biografia d'aquest magnat i també de com funciona Amazon, per exemple, a l'hora de fer enginyeria fiscal i eludir el pagament d'impostos. També parlem amb el creador de la foodtech Heura, Marc Coloma, i de la seva aposta exitosa per produir aliments a partir de proteïnes vegetals. I acabem el programa parlant de transició energètica a la secció "La revolució dels edificis", amb Marc Romera, i de quina responsabilitat tenen les institucions públiques i els ciutadans a l'hora d'adoptar o no les energies renovables.
-
Carles Rexach: "El progrés m'està matant"
13/04/2025 Duración: 54minEntrevista a l'exfutbolista i exentrenador del Futbol Club Barcelona Carles Rexach, amb qui parlem de com tecnologies com el VAR estan revolucionant el futbol. En relació al VAR, justament, Rexach reconeix que li sembla bé, però creu que s'ha d'acabar d'afinar. Rexach diu que és poc amant de la tecnologia, que no està gens interessat en la IA i que quan feia tàndem amb Johan Cruyff a la banqueta del Barça no usava cap programa informàtic per recollir dades dels futbolistes. A més a més, argumenta per què creu que l'enorme quantitat de dades i de paràmetres físics i sensorials sobre els futbolistes que ofereix avui la tecnologia no són gaire útils o fins i tot són contraproduents. Santiago Niño-Becerra analitza els efectes dels aranzels imposats pels Estats Units, especialment sota la presidència de Trump, i com afectaran diferents regions, com la Unió Europea i la Xina. Acabem amb Albert Pla, de Sanofi, que ens explica com la IA ajuda a combatre malalties com l'esclerosi múltiple.
-
Cuesta: "Amb la IA, tenim moltes més notícies falses"
12/04/2025 Duración: 52minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte presenta la secció "El clic a l'ull", amb el periodista especialitzat en tecnologia Albert Cuesta. Entre moltes altres qüestions, Cuesta argumenta per què creu que els xatbots, cada cop més omnipresents a les nostres vides, no són de fiar i per què creu que és millor consultar dubtes a cercadors com Google que no pas a plataformes d'IA com ChatGPT. També es mostra crític amb xarxes socials com Instagram. Parlem amb Gerard Pinar i Cristina Camps, de Bleta, sobre com ofereixen solucions tecnològiques per a persones grans per reduir la bretxa digital. Acabem amb el doctor Leonardo Romero, expert en càncer de mama, que impulsa la humanització de la medicina posant el pacient al centre de tot.
-
Google rep menys consultes: ja nota la competència real de ChatGPT
06/04/2025 Duración: 53minDiumenge al "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, el professor Esteve Almirall presenta el seu darrer llibre, "Què fer quan tot canvIA", que se centra a explicar com aquesta tecnologia ho està transformant tot. Almirall insisteix que és un canvi inevitable i que, per tant, cal afrontar-lo des de tots els àmbits. Almirall diu que, com en qualsevol tecnologia nova que s'implementa, hi haurà beneficiats i derrotats, i que la idea que ens acostem al desastre és normal perquè sempre que la humanitat s'ha enfrontat a un canvi tecnològic, molta gent ha tingut por. A més, conversem amb Dani Páez i Marisa Oliver, i descobrim la Laia, una influenciadora creada amb IA que vol revolucionar el màrqueting digital. Finalment, parlem amb Borja Batlle, d'ADDiVAL, sobre la fabricació additiva i la seva integració a l'ecosistema DFactory.
-
Doctor Prats: de grup virtual a triomfar al Japó amb una aventura musical d'11 anys
05/04/2025 Duración: 53minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte entrevista el grup Doctor Prats, que torna a publicar un disc i a fer concerts després d'un parèntesi de més d'un any. El disc es diu "F5", que és la tecla que indica en un ordinador l'acció d'aturar-se i tornar a començar. Amb Doctor Prats parlem de la seva trajectòria (que inclou un inici virtual, en què la majoria de components no es coneixien personalment), de com treballen l'estratègia a les xarxes socials i d'iniciatives tecnològiques que inclouen en aquest darrer disc, com un contingut exclusiu generat amb tecnologia NFC. A "Món 2030" explorem com les empreses catalanes adopten la IA per innovar, amb Xavi Domingo d'Eurecat, que ha liderat més de 500 projectes en aquest camp. Finalment, a "Xerpa 4.0", el professor Lluís Soldevila ens dona deu claus per gestionar els canvis en l'àmbit professional.
-
Marc Andreessen ho té clar: si tu no ets milionari, és culpa teva
30/03/2025 Duración: 52minAl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, diumenge, l'expert en tecnologia Josep Maria Ganyet dedica la seva master class a analitzar la trajectòria i la personalitat de Marc Andreessen, autor del controvertit "Manifest tecnooptimista", que va aixecar certa polseguera quan va sortir. Tot i ser força desconegut, Andreessen va crear els primers navegadors a internet, ha tutoritzat Mark Zuckerberg i forma part del grup de gurus de la tecnologia que té influència en l'administració Trump. A "La cara i la creu d'emprendre", descobrim Dogfy Diet, la start-up de menjar natural per a gossos, amb el seu CEO, Gonzalo Noy, i Rosa María Cárdenas. Parlem de com gestionar l'èxit i el fracàs en l'emprenedoria i tanquem amb Santiago Niño-Becerra, que analitza l'encariment dels productes bàsics als EUA i la reducció de la classe mitjana a Espanya.
-
Roger Coma: "És lamentable que contractin actors pels seguidors a xarxes"
29/03/2025 Duración: 55minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte entrevista l'actor Roger Coma, que actua a la sèrie "Com si fos ahir". També ha escrit el monòleg "No ho hauria de fer", que ell mateix representa aquests dies a l'Espai Texas de Barcelona. Coma, que s'autodefineix com a tastaolletes, repassa la seva trajectòria professional, que inclou la creació, direcció i interpretació d'una websèrie. També parla de com les xarxes socials estan transformant la promoció dels treballs i dels mateixos artistes. A més a més, parlem d'una iniciativa que l'empresa Damm i l'escola IESE han posat en marxa per formar professionals en IA, i ens ho expliquen Laura Gil i Tomás Tomeo. Finalment, conversem amb Àlex Carballo, director a Catalunya de l'operador de telefonia mòbil Vodafone, sobre com tecnologies com el 5G o la IA ho estan transformant tot i com les grans empreses de comunicacions han d'adaptar-s'hi i crear noves estratègies comercials i operatives.
-
Pau Garcia-Milà: "La IA treballarà sola, i els humans la gestionarem"
23/03/2025 Duración: 54minAl programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, l'emprenedor Pau Garcia-Milà i la directiva de Microsoft Sonia Marzo presenten el curs "Preparats, llestos..., IA!", en què sumen esforços per formar 200.000 joves en IA. Tots dos coincideixen a destacar que la IA anirà introduint-se en totes les feines, siguin del sector que siguin, i que, per tant, tots els futurs professionals han d'estar-hi avesats i tenir recursos per poder-hi treballar. Edu Esteve i Ramon Morera expliquen com van crear una actuació immersiva amb realitat virtual. Santiago Niño-Becerra analitza si cal augmentar la despesa en armament i parla de l'augment de baixes voluntàries en contractes fixos. I tanquem amb Jordi Urbea, que defensa Barcelona com a gran centre tecnològic.
-
Àurea Márquez: "Els actors de doblatge temen que la IA els substitueixi"
22/03/2025 Duración: 53minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte entrevista l'actriu Àurea Márquez, que ve a parlar del monòleg que interpreta a l'Espai Texas, una obra que aborda el tema de la salut mental. Márquez ressalta el paper que pot tenir el teatre per visibilitzar aquesta qüestió. També parla de la seva feina a la sèrie "Com si fos ahir", en què des de fa diverses temporades interpreta el paper de la Gemma, i explica per què té tan poca relació amb la tecnologia i per què no vol ni tenir perfil a la xarxa social Instagram. Roger Sendra analitza si encara és rendible invertir en publicitat a "Innovation to impact". També coneixem Vrain, que fa servir realitat virtual i IA per millorar diagnòstics mèdics, amb Daniel Esteban i Itziar Blasco. Tanquem el programa amb Núria Aymerich i Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, sobre com impulsar la innovació empresarial.
-
Per 50 euros pots contractar un ciberatac
16/03/2025 Duración: 56minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, diumenge, a la secció "El clic a l'ull", el periodista especialitzat en tecnologia Albert Cuesta parla de l'auge de les ciberguerres i de la ciberdelinqüència, cada vegada més esteses gràcies a una tecnologia com més va més sofisticada i a uns costos cada cop més reduïts. A la secció "Revolucionant la publicitat", Jordi Urbea explica què és la IA conversacional i com ho està transformant tot. Amb l'enginyer i professor Jaume Abella reflexionem sobre què vol dir viure en un món tan hiperconnectat. Acabem el programa coneixent Rial Studio, una empresa de rodatges publicitaris que s'ha especialitzat a treballar amb IA, amb Marc Mallafré i Jaume Montané.
-
Feixas: "Hi ha persones que es treuen la vida perquè no tenen un habitatge digne"
15/03/2025 Duración: 55minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte entrevista la periodista Txell Feixas, que presenta la sèrie documental "Dones en lluita", que ja s'ha estrenat i es pot veure a 3Cat. La sèrie documental explica l'evolució de sis dones de l'Afganistan, Guatemala, el Líban, El Salvador, el Senegal i Catalunya. Feixas explica com es va gestar la sèrie i quines històries de lluita social i humanitària liderades per dones s'hi expliquen. A la conversa també hi intervé Samanta Randos, que lluita pel dret a un habitatge digne a Barcelona i que ha viscut una dura experiència personal, en ser desnonada amb un fill petit. Dani Casanovas presenta un estudi sobre l'ús de les xarxes socials fet amb el Col·legi de Màrqueting i Publicitat. Parlem de la internet de les coses i el seu impacte empresarial amb Oriol Rius i tanquem el programa amb Mercè Botella, de Som Connexió, debatent sobre si cal prohibir el mòbil a les escoles.
-
Tenim molt talent digital i innovador per fer una "Catavalley"
09/03/2025 Duración: 56minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, diumenge repassem el Mobile World Congress, que s'ha celebrat a Barcelona aquesta setmana, amb Miquel Pellicer i Natalia Olson, dos experts en tecnologia. Olson, que va ser assessora del president Barack Obama, i Pellicer, periodista, antropòleg i actualment director d'Estratègia Digital a la UOC, destaquen el que més els ha cridat l'atenció del Mobile. També analitzen per què la IA ha estat l'estrella d'aquesta edició i reivindiquen que cal continuar apostant per l'educació com a clau per promoure l'emprenedoria i l'esperit crític. A més, parlem de com creix el nombre d'empreses tecnològiques a Catalunya, fins al punt que Olson diu que cal començar a parlar de "Catavalley". Lluís Juncà explica el paper dels àngels inversors en el creixement de les start-ups tecnològiques. Xavi López parla de la transformació empresarial que impulsa la IA, i Greta Tresserra aborda la descarbonització de les cases.
-
Maria Hein: "Les noies joves, ara, som cent per cent empoderades"
08/03/2025 Duración: 55minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, entrevistarà dissabte la cantant mallorquina Maria Hein, una de les veus emergents més destacades del panorama musical actual. Amb ella parlem del Dia Internacional de la Dona, per què cal continuar reclamant la igualtat i com fer-ho. Nascuda el 2003, Hein ha evolucionat a partir del folk i la cançó tradicional amb què es va donar a conèixer, i triomfa amb el seu pop electrònic, que beu de molts estils diferents. Relata com van ser els seus inicis, per què creu que hi ha tantes cantants joves assolint l'èxit com ella mateixa o la seva gran amiga Mushka, quins són els seus referents musicals i quins plans artístics té per als pròxims anys. Lourdes Muñoz i Àurea Rodríguez ens expliquen que la tecnologia pot impulsar la igualtat. Ivette Castro aborda el lideratge en equips intergeneracionals i Yago de la Sotilla ens revela com la IA transforma els rodatges publicitaris.
-
Jaume Collboni: "Hi haurà una regulació de la IA a Barcelona per garantir-ne l'ús d'interès públic"
02/03/2025 Duración: 57minEl "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, entrevista l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb motiu de la inauguració d'una nova edició del Mobile World Congress. Parlem d'aquest esdeveniment que posa la ciutat de Barcelona a l'epicentre de la tecnologia mundial durant uns dies, i també dels reptes econòmics que encara la ciutat els pròxims anys. Qüestions com la potenciació de Barcelona com a hub tecnològic, la regulació de la IA o la remodelació de la muntanya de Montjuïc i la construcció de nous barris són alguns dels temes que s'aborden en aquesta conversa que Xantal Llavina manté amb Collboni a l'Ajuntament. Francesc Fajula ens avança les novetats del Mobile. Santiago Niño-Becerra analitza les notícies econòmiques més rellevants, com ara l'impacte econòmic de les eleccions alemanyes. I amb Manel Martorana i Axel Callabed explorem com la IA millora la gestió dels mercats de carboni.