Författarröster Om Demokrati

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 3:54:46
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Författare berättar om sina tankar kring demokratibegreppet och ger lyssnarna ökad insikt i begreppets mångfacetterade betydelse. Samtalen utgår från författarnas skönlitterära texter som förhåller sig till det demokratiska samhälle vi lever i. Texterna varvas med reportage som tar upp samhällsfrågor, existentiella upplevelser och personliga erfarenheter. Författarna som ger röst åt sina tankar är Andrzej Tichý, Marjaneh Bakhtiari, Aleksander Motturi, Helena Granström, Leif Holmstrand, Lotta Lundberg, Qaisar Mahmood och Oline Stig. De berättar om klasstillhörighet, det revolutionära ögonblicket, övervakningssamhället, teknikens herravälde, osynliggörandet av sexuella minoriteter, de farliga inre rummen, politisk och religiös fundamentalism och vårt historiska arv.

Episodios

  • Oline Stig

    14/08/2014 Duración: 29min

    Sedan debuten med novellsamlingen "Ryggen fri" har Oline Stig fått flera utmärkelser. Romanen "Jupiters öga" handlar om hennes farfar och farmor som gick med i det norska nazistpartiet 1942. Här läser Oline Stig en text som bygger på samma historia och söker svar på varför man blir nazist. Vi träffar två ungdomar som arbetar för Ungdom mot rasism som berättar om varför de tycker att man måste ta ställning mot rasism och nazism. Vi träffar också Peter Sundin, föreläsare vid Brottsförebyggande centrum i Värmland och avhoppad nazist, som berättar om varför han gick med i den nazistiska rörelsen och varför han lämnat den bakom sig.

  • Qaisar Mahmood

    07/08/2014 Duración: 29min

    I sin bok "Jakten på svenskheten" från 2012 berättar Qaisar Mahmood om sitt sökande efter den svenska identiteten. Här läser han sin specialskrivna text "Ingen går fri". Texten utgörs av ett brev från en far till sin son och handlar om fundamentalism och tvivel. Vi träffar Kristin Linderoth, doktorand vid genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, som pratar om för- och nackdelar med olika ideologier och hat mot maktordningar. Tulsa Jansson, filosofisk praktiker, resonerar kring tvivlets betydelse i våra liv.

  • Lotta Lundberg

    31/07/2014 Duración: 29min

    Lotta Lundbergs författarskap kretsar kring identitet, sexualitet och tabun. Hennes senaste roman "Ön" kom ut 2012, och hösten 2014 kommer den sjätte romanen "Timme noll" ut. Här läser hon sin text "Mitt farliga inre rum" som belyser vikten av integritet. Vi träffar även Aram Seddigh, doktorand vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, som berättar om för- och nackdelar med öppna kontorslandskap.

  • Leif Holmstrand

    24/07/2014 Duración: 29min

    Leif Holmstrand är konstnär, musiker och författare. Han jobbar med fysiska teman som kroppslighet och avfall. Här läser han sin specialskrivna text "De som borde hålla tyst", om manlig sexualitet och prostitution. Vi träffar också Robert Rössel, psykoterapeut och psykoanalytiker, som talar om hat, våld och aggression samt Hans Knutagård, lektor och forskare i socialt arbete som pratar om manlig sexualitet och våld.

  • Helena Granström

    17/07/2014 Duración: 29min

    Helena Granström tar i sina böcker upp filosofiska aspekter av tillvaron. Här läser hon en text som fokuserar på teknikens odemokratiska framväxt och vårt beroende av den tekniska utvecklingen. Vi träffar också en samhällskritisk aktivist som varit med och förstört en telekom-mast och en kvinna som valt att leva så långt bort från tekniken som möjligt.

  • Aleksander Motturi

    10/07/2014 Duración: 29min

    Filosofen, författaren och dramatikern Aleksander Motturi nominerades 2012 till Vi:s litteraturpris för sin roman Svindlarprästen. Här läser han sin specialskrivna text om konsekvenserna av att leva i en digitaliserad värld där alla övervakas och kartläggs. Vi träffar också forskaren Maria Johansen som analyserar orsaker och konsekvenser av maktens behov att avlyssna och kartlägga sina medborgare. Stefan Larsson, fil.dr i rättssociologi, ger sin beskrivning av hur ständig övervakning tär på medborgarnas tillit.

  • Marjaneh Bakhtiari

    03/07/2014 Duración: 29min

    Marjaneh Bakhtiaris debutroman heter "Kalla det vad fan du vill" och är översatt till flera språk. Här läser hon en specialskriven text, som utspelar sig i händelserna kring det revolutionära ögonblicket. Det handlar om en ung persons kamp, hopp, och hopplöshet. Vi träffar även Magdalena Persson, psykolog på Röda korset i Malmö, som berättar om hur hon arbetar för att få personer med trauman från krig att kunna känna tillit och ha förtroende för andra.

  • Andrzej Tichý

    26/06/2014 Duración: 29min

    2013 blev Andrzej Tichý nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Kairos. I januari 2014 fick han Aftonbladets litteraturpris. Hans text "Gnistor", som han här läser, kretsar kring klass, människovärde och möjligheten att påverka sitt öde. Vi träffar även en ung man som levt i samhällets utkant men som numera arbetar som ungdomsledare i Rosengård. Han tror på ödet men också på att de val vi gör påverkar våra liv.