Kulturen På P1

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 191:40:29
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Episodios

  • Reality Awards, Marvel film i Kina og muséers musik

    19/01/2023 Duración: 57min

    Vi kan nu se tilbage på et helt årti med Reality Awards - den årlige hyldest til reality genren. Skaberen af den vilde prisfest er Kit Nielsen, og hun ser Reality Awards som en "fuckfinger til kultureliten". Vi taler med hende om, hvorfor der stadig er grund til at fejre genren i dag. For første gang i fire år får en Marvel film lov til at blive vist i kinesiske biografer. Casper Wichmann, sinolog og leder af ThinkChina på Københavns Universitet giver sit bud på, hvorfor den kinesiske filmadministration pludselig tillader Marvel film i Kina. Hvis man besøger udstillingen 'De Buhlske Stuer' på Museum Østjylland i Randers, så vil man høre musik, som Søren Bendixen har komponeret specifikt til udstillingen. De seneste 12 år har han komponeret og lyddesignet en række udstillinger på danske og enkelte udenlandske muséer. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • 'Babylon', kulturhuse og et kunstnerisk forbillede

    19/01/2023 Duración: 57min

    Filmværket 'Babylon' portrætterer 1930'ernes Hollywood, hvor filmene gik fra at være stumfilm til talefilm. Vi sammenligner filmens portræt med virkelighedens Hollywood i selskab med Politikens filmanmelder Michael Bo. De danske kultur- og medborgerhuse har især svært ved at nå de unge, etniske minoriteter og mennesker i udsatte positioner. Det viser en kortlægning af landets kulturhuse, som Aarhus Universitet og Foreningen Kulturhusene i Danmark har foretaget. Men det vil Nordea-fonden forsøge at rette op på med en ny kulturhuspulje på 25 mio. kr. Lasse Horne Kjældgaard tiltrådte 1. januar som direktør for Carlsbergfondet og er dermed den første direktør i fondets historie. Horne Kjældgaard er professor i dansk litteratur ved Syddansk Universitet og leder af H.C. Andersen-Centret, og han var da også tæt på at pege på H.C. Andersen, som sit kunstneriske forbillede, men han valgte en anden stor forfatter. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • Verdens ældste runesten og portræt af Carmen Curlers-stjerne

    18/01/2023 Duración: 57min

    Norske arkæologer kan ikke få armene ned: De mener at have fundet verdens hidtil ældste runesten - med en uforståelig indskrift. Danmarks førende runolog Lisbeth Imer fortæller, hvordan fundet kan ændre vores forståelse af det nordiske skriftsprogs oprindelse. Han har spillet præstesøn, stjernepsykopat, sygeplejeelev og overgearet curler-fabrikant - for bare at nævne nogle af de roller, vi har set Morten Hee Andersen i på film og tv. Hvordan rummer man så mange forskellige karakterer, og hvordan kommer man videre fra de evige biroller og bliver en stjerne? Morten Hee Andersen er portrætgæst i "Kulturen". Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  • Mode-arbejdstøj og begravelses-overraskelse

    18/01/2023 Duración: 57min

    En ny mode-trend har holdt sit indtog: Vi skal have tøj på, der oprindeligt var designet til at gå på arbejde i. Workwear er navnet - vi dykker ned i den nye rustikke mode i selskab med livsstil-rådgiveren Moussa Mchangama og modeeksperten Sidsel Alling. I Australien udvikler nogle begravelser sig dramatisk, når en mand fra følget pludselig springer frem tager ordet - og uden filter afslører hemmeligheder eller skideballer, den døde selv aldrig nåede at aflevere, inden det var for sent. Vi ser på fænomenet "The Coffin Confessor" - og på danske begravelsestraditioner, som er i skred, sammen med sorgforskeren Mai-Britt Guldin. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  • Brit Awards, sexet mad og arkitektur i Andeby

    17/01/2023 Duración: 57min

    I begyndelsen af februar uddeler Brit Awards - som svarer til Danish Music Awards - en statuette til enten Harry Styles, Stormzy, Central Cee, Fred Again og George Ezra. De er alle fem nomineret i kategorien 'Årets kunstner' - en kategori, som sidste år blev kønsneutral, men som i år ikke har en eneste kvinde i spil. Vi ser på de kønsneutrale kategorier i dansk sammenhæng. På det sociale medie TikTok er der begyndt at dukke en masse madlavningsvideoer op med sexede kager, pølser og glasur. Vi taler med Caroline Nyvang, seniorforsker fra Dansk Folkemindesamling ved Det Kongelige Bibliotek, om den erotiske mad. Den nyeste udgave af Anders And & Co sætter i samarbejde med Dansk Arkitektur Center fokus på de mange ekstraordinære arkitektoniske bygninger, som Danmark rummer. Svend Rytner, redaktør for Anders And og Tanya Lindkvist, programchef hos Dansk Arkitektur Center fortæller om, hvorfor dét samarbejde giver mening. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  • Bordfodboldkort, anmeldelser og muséer efter corona

    17/01/2023 Duración: 57min

    Fodboldfan og radiovært Amalie Bremer har vundet verdensmesterskabet i bordfodbold tyve gange, og nu er hun også blevet til et bordfodboldkort. En ny type samlekort, der hylder de allerbedste bordfodboldspillere gennem tiden. Forfatter og oversætter Shëkufe Heiberg frabeder sig anmeldelser af sin seneste roman, fordi hun ikke vil udsætte "fem års tankevirksomhed og kunstnerisk udformning for noget så simpelt som en synsning", men ingen anmeldelse er værre end en dårlig anmeldelse, mener litteraturanmelder på Weekendavisen, Lars Bukdahl. Vi tager debatten. I dag mødes syv mennesker på Helsingør Rådhus i lokalet "Det hvide værelse" for at tale om en sag, der har vakt opsigt i hele landet. Nemlig balladen om den plads, der bærer rejsekongen - og helsingør-bysbarnet - Simon Spies' navn. By- Plan- og Trafikudvalget har bedt om eksperthjælp hos byens museum, der har et bud på et nyt navn til den omdiskuterede plads. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  • Danske film optages udenlands - Nyt bevaringscenter huser Sønderjyllands kulturarv

    16/01/2023 Duración: 57min

    Det er blevet så dyrt og bøvlet at lave spillefilm i Danmark, at mange produktioner af danske film flyttes til udlandet. Hvordan får vi hevet produktionerne hjem til Danmark igen? Og så skal vi på besøg i det helt nye bevaringscenter, der kan huse op til 290.000 stykker kulturarv fra det sønderjyske. Alt fra gamle køretøjer til hjemmestrikkede sokker bliver opbevaret i centret, der er bygget til den umulige opgave - at kulturarven ikke forvitrer. Vi har været på besøg. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  • Lokalt nej til gravid-statue / Saudi Arabiens store sportssatsning

    16/01/2023 Duración: 57min

    Lokaludvalget for Vor Frue Plads har sagt nej tak til en stor buste af en gravid kvinde på pladsen. Men hvorfor egentlig, og hvordan skal kvinder så repræsenteres på pladsen....hvis de altså skal? I forbindelse med VM i herrefodbold diskuterede vi Qatar, menneskerettigheder og sportswashing til den store guldmedalje. I dag tager vi fat på Saudi Arabien, der også har investeret enorme summer i sport - både som sponsorer rundt i verden, men også som værter for betydelige arrangementer. Og det holder altså ikke bare at kalde det sportswashing - for det er meget mere end det. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  • Brasiliansk kunst smadret under stormløb, Jakob Engel-Schmidt og Rindals historie

    12/01/2023 Duración: 57min

    Da tusindvis af højreorienterede brasilianere søndag stormede præsidentpaladset, kongresbygningen og højesteretsbygningen blev der beskadiget værdifuld kunst for op mod 15 mio. kroner. Thomas Christiansen, cand. mag i historie og kommunikation fra Roskilde Universitet, phd i økonomisk historie fra London School of Economics og skribent for internetmediet POV International giver en status på den smadrede kunst. Jakob Engel-Schmidt har snart haft posten som kulturminister i en måned. I dag svarer han på, om der snart kommer en museumsreform, om kulturlivet vil få flere penge, som Moderaterne gik til valg på, og om det får en betydning, at Engel-Schmidt har plads i de to magtfulde tværgående udvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget. Peter Rindal ville i næste uge være fyldt 100 år, og nu udkommer den første biografi om ham nogensinde. Bogen hedder 'Rindal - kampen mod kultureliten og velfærdsstaten' og er skrevet af forfatter og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen, som fortæller om, hvo

  • Guitarlegenden Jeff Beck, "Den store stilhed" og "Superskurk"

    12/01/2023 Duración: 57min

    Guitarvirtuosen Jeff Beck er død 78 år gammel. Den danske guitarist Aske Jacobi fortæller om sit forhold til legenden, der i 2015 blev kåret som verdens femte bedste guitarist nogensinde af Rolling Stone. "Den store stilhed" er et portræt af en ung kvinde, som vil vie sit liv til sin tro på baggrund af en hemmelighed, som hun forsøger at fortrænge. Filmen er instruktør Katrine Brocks første spillefilm i fuld længde, og hun fortæller her om, hvorfor den skulle finde sted i et kloster, og hvad det gjort ved hendes egen tro at lave filmen. Forfatter Anna Juul er aktuel med "Superskurk" om karakteren Anna, der - ligesom forfatteren selv - har kæmpet med psykisk sygdom siden teenageårene. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  • Lorry bliver til Kosmopol - Russiske kunstnere uden rettigheder

    11/01/2023 Duración: 57min

    TV2-regionalen Lorry skifter ham. Fra nu af vil København og omegn opleve færre indslag fra de lokale miljøer og mere fokus på København som netop en Kosmopol. Men hvad kan tv-stationen opnå ved det - og hvad bliver prisen for de lokalnyheds-hungrende? Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • Børnebogs-jury får ny forperson og Johs.V.Jensens tråde til nutiden

    11/01/2023 Duración: 57min

    Vi har før fortalt om den russiske forperson for den jury, der uddeler børnebøgernes Nobelpris, H.C. Andersen-prisen. Flere lande har trukket deres kandidater til prisen i protest mod en juryformand fra Rusland. Og nu har Anastasia Arkhipova trukket sig som formand. Her i januar er det 150 år siden, Johannes V. Jensen blev født. I dag fejrer vi det ved at se på, hvilke Johannes V. Jensen-tråde den helt moderne danske litteratur trækker på. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • Iransk skakprotest, maleren Anna Syberg og faderskabslitteratur

    10/01/2023 Duración: 57min

    Den danske skaktræner Peter Heine Nielsen, der træner skakstjernen Magnus Carlsen, er gået ind i en sag om den iranske skakdommer Shohreh Bayat. Hun er nemlig kommet på kant med det internationale skakforbund, FIDE, fordi hun tilbage i oktober tog en t-shirt på i det iranske flags farver med ordene "Women, life, freedom". Peter Heine Nielsen kalder sagen for "ekstraordinær". I 2020 fyldte Anna Syberg 150 år, og Faaborg Museum hædrede hende med en stor udstilling. Den skulle egentlig være rejst videre til Den Hirschsprungske Samling i København, men dét satte corona-pandemien en stopper for. Så det er først nu, at udstillingen kan åbne med taler af blandt andre forfatteren Merete Pryds Helle - som er gæst i Kulturen sammen med museumsinspektør ved Faaborg Museum Sofie Olesdatter Bastiansen. De senere år har flere kvindelige forfattere skrevet om fødsel, barsel og moderskab, og nu er fædrene også ved at melde sig på banen. Vi inviterer tre af dem - Duncan Wiese, Viktor Boy Lindholm og Rasmus Nikolajsen - ind i

  • Prins Harrys betændte bog, debutanter og influencer-omkostninger

    10/01/2023 Duración: 57min

    "Mest markant er det et skrift, der lader pusset fra den efterhånden højbetændte byld, der er det engelske kongehus, sive ud på, i og mellem linjerne". Sådan skriver Eva Eistrup, anmelder og kulturjournalist på Politiken, om Prins Harrys nye bog Reserven. Vi får Eva Eistrup til at sætte flere ord på den byld, der siver ud gennem siderne. Vi har her på Kulturen igen i år optalt antallet af debutanter på de største danske forlag. Vores optælling for 2022 tegner et billede af, at debutanter ikke findes i dynger på de store forlag, og det kan være med til at skubbe den smalle litteratur længere ud end den har godt af. I dag er helt almindeligt for virksomheder at markedsføre deres varer gennem influencere, men for influencerne er det et samarbejde, der kan have store omkostninger. For dem selv - og deres familier. Anna-Bertha Heeris Christensen, lektor ved CBS, ph.d. Og forsker i influencer-marketing og kommercialisering af mennesker forklarer hvorfor, og influencer Sofie Schwartz deler sine erfaringer. Værter:

  • Messerschmidt elsker kultur og Leif Davidsen elsker Graham Greene

    09/01/2023 Duración: 57min

    Morten Messerschmidt er ikke bare DFs politiske ordfører - han er også partiets nye kulturordfører. I dag taler vi med ham om, hvordan DF vil præge kulturpolitikken i den næste tid. Og så skal vi tæt på en af Leif Davidsens store helte - forfatteren Graham Greene - i selskab med Davidsen selv. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • Galleri i kinesisk konflikt og skandale i fransk kvindefodbold

    09/01/2023 Duración: 57min

    I det københavnske galleri Artpusher hænger et stort neon-kunstværk formet som en parfumeflaske, hvor der står "N'19 Covid China". Og det har et par kinesiske turister set - og reageret på. De har hængt sedler på galleriets vinduermed bl.a. budskaber om racisme. Vi taler med galleriet og får en reaktion fra de kinesiske turister. Og så ser vi på en skandale i fransk kvindefodbold, der rummer alt fra smadrede knæskaller til kendis-utroskab - og er helt utrolig. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  • Fay Weldon, ægte stenalderkost og Næver Tell

    05/01/2023 Duración: 57min

    Den britiske forfatter Fay Weldon er død i en alder af 91 år. Fay Weldon udgav 31 romaner i en karriere, der strakte sig over 55 år. Hun var især kendt for romaner som "Praxis", "Støvbold" og "En hun-djævels bekendelser". Vi taler om den verdenskendte forfatter sammen med journalist og forfatter Lone Kühlmann, forfatter Maise Njor og forlægger Hans Henrik Schwab, der på forskellige måder har arbejdet sammen med hende. Stenalderkost er noget med masser af proteiner, æg, bøffer og bål... TROEDE VI. Ny forskning viser, at rigtig stenalderkost var noget andet. Mette Marie Hald, seniorforsker og arkæolog ved Nationalmuseet fortæller om, hvad kosten reelt bestod af i stenalderen. Næver Tell er en kulturfestival på Næstved Bibliotek, der er målrettet byens unge. Og som noget nyt i år bliver festivalen nu planlagt af dem, den er målrettet til - nemlig tre unge. Vi taler med dem om, hvilken forskel dét gør. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  • Moden i 2023, "Kagefabrikken" og pakistansk film i Indien

    05/01/2023 Duración: 57min

    Modeverdenen har nu for alvor fået øjnene op for klimaet, og det betyder, at det er en tendens, at tendenserne holder længere end de plejer. Det spår moderedaktør Rikke Agnete Dam fra Dagbladet Børsen, der ser på modeåret 2023 med os. Christian Lollike har i årevis gjort de danske teaterscener usikre med den ene vilde forestilling efter den anden, men nu debuterer han som filminstruktør med en film om en kriseramt kagefabrik. Den pakistanske film "The Legend of Maula Jatt" skulle i slutningen af december have haft premiere på et indisk lærred. Det kunne have været et kulturelt gennembrud, da det er over 10 år siden, at en pakistansk film er blevet vist i Indien. Men filmen er blevet udsat. Stine Simonsen Puri, studielektor i tværkulturelle og regionale studier ved KU forklarer hvorfor. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  • AI breder sig i 2023 og ny dansk Netflix-serie

    04/01/2023 Duración: 57min

    Efteråret 2022 kom i høj grad til at stå i AI'ens tegn. Den kunstige intelligens blev først voldsomt hypet med billed-programmer, der kan støvsuge nettet for inspirationer og stilarter, så du skabe flotte billeder bare ved at bede programmet om det. Og siden kom ChatGPT, der kan formulere formfuldendte svar på alverdens spørgsmål. Men hvor bevæger Ai-teknologien sig hen med disse stormskridt? Det spår vi om i dag. Og så er der ny dansk Netflix-serie, som Nicolas Vinding Refn har instrueret. Copenhagen Cowboys har premiere i morgen. Vi fortæller om serien i dag. Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

  • Dronningen trækker sig fra pris - og vold hos sumobrydere

    04/01/2023 Duración: 57min

    Det er ikke gået stille af sig, at det er en russisk juryformand i spidsen for uddelingen af H.C.Andersen-prisen, der uddeles hvert andet år til en børnebogs-forfatter og -illustrator. Bl.a. har Ukraine, de baltiske lande og Norge, Sverige og Finland krævet jury-formandens afgang. Dronning Margrethe har været protektor for prisen til nu, men nu har kongehuset meddelt, at dronningen trækker sig pga. balladen. Vold i sumobryder-miljøet i Japan er kommet frem. De yngste brydere har oplevet at få hældt kogende vand over sig og blive tæsket med træstykker. Sådan har det altid været, men nu kommer det ud i offentligheden, for det moderne Japan vil ikke bare acceptere de gamle, hierarkiske traditioner. Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

página 1 de 11