Sinopsis
Lars Gyllenhaal är militärhistoriker, rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie "Militärt". Gyllenhaals podcast handlar om modern militär historia, med ett svenskt fokus. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.
Episodios
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 36: Totalförsvarets återkomst
14/12/2017 Duración: 41minMilitärt försvar + civilt försvar = Totalförsvar. Det gamla totalförsvaret skrotades med full kraft, så hur ska vi nu kunna bygga upp ett nytt? Detta handlar denna podd om, där Lars Gyllenhaal träffar Kristina Syk, VD för Straterno AB som är ett försvars- och krishanteringsföretag. Kristina har även jobbat som kvalificerad analytiker och projektledare på bland annat Försvarsmaktens högkvarter och inom Saabkoncernen, samt med totalförsvarsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 35: Sveriges hemliga flyghjälp till Finland
09/11/2017 Duración: 24minSällan uppmärksammade uppgifter om sveriges hjälp till Finland under vinterkriget! Lars Gyllenhaal träffar författaren, militärhistorikern och officeren Per Iko, som tagit fram nya uppgifter över vilken roll Sverige och svenska flygare och flygvapnet spelade vid Finlands flygplansanskaffning under vinterkriget. Spoiler: Sveriges stöd till Finland under kriget är större än man tror, inte minst på flygfronten.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 34: Sprickor i järnridån
02/11/2017 Duración: 45minSprickor i järnridån är nominerad till Stora Fackbokspriset 2017! Den mycket meriterade militärhistorikern professor Wilhelm Agrell berättar om begynnelsen av det svensk underrätelseväsendet och hur det har samspelat med säkerhetspolitiken i en av de känsligaste epokerna i Sverige historia - Kalla kriget. Vilka hemliga operationer genomfördes? Och hur såg relationerna ut till andra underrättelsetjänster?
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 33: Livet bakom järnridån
18/10/2017 Duración: 29minSigvard "Sigge" Lindqvist (1924-2004) var lärare i ryska på Försvarets tolkskola i Uppsala från 1957 till 1989. Han blev en legend under sin livstid. Under kalla kriget på 1960-talet och i början av 1970-talet reste Sigge bakom järnridån och resultatet av hans iakttagelser av människor och händelser blev 65 skildringar för Svenska dagbladets "Under strecket". I detta avsnitt blir Lars Gyllenhaal intervjuad av Tommy Hansen för att prata om dessa helt unika berättelser.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 32: Sverige och Finland – hemligt samarbete under kalla kriget
27/09/2017 Duración: 30minEftersom att Sverige och Finland under kalla kriget inte öppet kunde samverka kring en krigsplanläggning hade länderna ett hemligt militärt samarbete för att kunna möta ärkefienden från öster – Sovjetunionen. Lyssna på ett högintressant avsnitt där Lars Gyllenhaal intervjuar Sten Ekman, författare och utbildad eldledare för bandkanon 1, om hans nya bok Sverige och Finland under kalla kriget.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 31: Hemvärnet och ledarskap
07/07/2017 Duración: 39minAvsnitt 31 bjuder på ett avkopplande samtal mellan Lars Gyllenhaal och hemvärnsofficeren, tillika komikern, Mikael Tornving. De två pratar om vikten av ett gott ledarskap, hur värnplikten formar en som person och varför männen och kvinnorna i hemvärnet kan vara stolta.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 30: ÖB- och veteranpodden
15/05/2017 Duración: 28minI denna podcast har Lars Gyllenhaal äran att få träffa Sveriges förre överbefälhavare Sverker Göranson. Generalen, som var den elfte ÖB:n i ordningen, talar här om det spända omvärldsläget, veteranfrågor och pansar. Numera är Göranson ordförande för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna där han jobbar stenhårt för Sveriges alla veteraner.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 29: Flyg, pansar och ubåtsjakt
27/04/2017 Duración: 32minFå i svenska försvaret har fått lika många insikter om sovjetiska och ryska vapensystem som överstelöjtnant Jan Forsberg. Vad visade de svenska testen av T-72 och hur många ryska vapensystem har testats skarpt i Syrien? Svaren finns i denna högintressanta podd.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 28: Kustjägarna
31/03/2017 Duración: 29minLars Gyllenhaal träffar denna gång överstelöjtnant Fredrik Hesselman, erfaren kustjägarofficer och redaktör för den nya boken Kustjägarna - 60 år av utveckling, ubåtsjakt och internationella insatser. Hesselman, som själv genomförde värnplikten på kustjägarskolan 1983–84, delger intressanta fakta om hur kustjägarkompanierna och amfibiebataljonen utvecklats genom åren.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 27: Soldat i tre arméer
05/03/2017 Duración: 36minI detta avsnitt träffar vi Linus Övringe som har en minst sagt intressant bakgrund. Han har tjänstgjort som soldat i tre arméer, nämligen i den franska Främlingslegionen, danska armén och svenska armén. Numera driver Linus ett företag, Patrullskolan, där han lär ut sin stora passion, spårning. I podden delar han med sig av sina erfarenheter som soldat och berättar om vikten av att kunna spåra.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 26: Överlevnadsskolan
15/02/2017 Duración: 31minAvsnitt 26 bjuder på en fascinerande historia där överlevnadsexperten Lars Fält, som en gång i tiden skapade Försvarets överlevnadsskola, bland annat berättar om hur naturintresset uppstod och sina erfarenheter vid militärutbildningen hos legendariska SAS (Special Air Service).
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 25: Stora sabotageligan
27/01/2017 Duración: 43minI avsnitt 25 av podden får vi en mycket intressant resa i underrättelsevärlden där gästen i studion är Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, författare och historiker. Agrell är internationellt erkänd inom sitt fält och är aktuell med boken Stora sabotageligan, som är den första boken med fokus på Sovjets sabotagenätverk i Sverige före och under andra världskriget. Wollweber-ligan, Stig Wennerström och personliga möten är bara ett axplock av de ämnen som berörs i detta avsnitt.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 24: Legionen
04/01/2017 Duración: 48minVarför söker sig olika människor idag till Främlingslegionen, hur många deserterar från den och varför stannar man kvar? Mikaela Sundberg, forskare och författare vid Stockholms universitet, har kommit närmare legionen än någon annan i världen, och fått en betydligt mer omfattande insyn. Detta exklusiva tillträde visar sig i hennes bok “A Sociology of the Total Organization – Atomistic Unity in the French Foreign Legion”. Här kan du få tag i den: http://bit.ly/2iA8jjU
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 23: Ett halvt år – ett helt liv
02/01/2017 Duración: 29minI avsnittet "Ett halvt år – ett helt liv" träffar Lars Gyllenhaal Magnus Ernström, som 1993 vid 24 års ålder deltog som FN-soldat i Bosnienkriget. I avsnittet berättar Magnus om boken som han 20 år efter missionen påbörjade, och som numera är hans romandebut. Deltagandet i FN-bataljonen ser han som en förmån och ett unikt skeende – att få insikt i Sveriges största militära utlandsinsats. Han insåg att här fanns en historia som måste berättas. Några författardrömmar har Magnus inte haft; det var denna historia som fick honom att skriva, inte skrivandet som gav honom en historia.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 22: Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar
21/11/2016 Duración: 27minI avsnittet "Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar" träffar Lars Gyllenhaal officeraren och författaren David Bergman som gjort ett par hundra fallskärmshopp, arbetat med psykologiska operationer och är en av grundarna av det svenska Psyops-förbandet, där han varit plutonchef och utbildningsansvarig. Den militära karriären innefattar även utlandstjänst på Balkan och i Afghanistan. I avsnittet berättar David Bergman om tiden i det militära och delger intressant information om både fallskärmshoppning och sin tid inom Psyops-förbandet. Vi får även ta del av hans författarskap och vad som driver honom att skriva.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 21: Spökpatrullen
21/11/2016 Duración: 44minI avsnittet "Spökpatrullen" träffar Lars Gyllenhaal äventyraren och författern Karl-Gunnar Nordin som rest genom Nordafrika i specialförbanden SAS och LRDG:s (Long Range Desert Group) fotspår. Karl-Gunnar berättar inte bara om de mytomspunna specialförbandens födelse och uppgift utan förklarar också hur man ska agera i en sandstorm och inte minst hur man kör en över 70 år gammal Willys Jeep hundratals mil genom Saharas öken (!).
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 20: Prickskytt i svenska försvaret
16/09/2016 Duración: 33minI avsnittet "Prickskytt i svenska försvaret" träffar Lars Gyllenhaal prickskytten kapten Håkan Jorsell för en unik intervju. Kapten Jorsell berättar bland annat om hur han blev kursetta vid amerikanska marinkårens Scout Sniper School i Quantico och vilka krav som ställs för att bli uttagen till den exklusiva skara som utbildas till prickskyttar i Sverige.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 19: Tali-Ihantala – Nordens största slag
17/08/2016 Duración: 20minSommaren 1944. 50 000 finska soldater mot en tredubbelt stor sovjetisk styrka. På förhand var striden redan avgjord. Finland stod inför sin svåraste uppgift någonsin; att stå emot ännu ett sovjetiskt storanfall över Karelska näset. Där striderna stod som tätast var de två byarna Tali och Ihantala. Podden presenteras av Fredrik Palmquist och militärhistorikern Lars Gyllenhaal.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 18: Övningsplats Arktis
17/08/2016 Duración: 24minI Sverige har vi länge talat om att Försvarsmakten ska ha sub-arktisk förmåga. Utvecklingen i många länder har gått ett steg längre, till arktisk förmåga. I podden "Övningsplats Arktis" pratar Fredrik Palmquist och Lars Gyllenhaal om den militära närvaron i Arktis, ur både ett historiskt och ett nutida perspektiv.
-
Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 17: Svenska kärnvapenplaner - myter och fakta
17/08/2016 Duración: 19minDenna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sitt eget program. Tillsammans med Fredrik Palmquist går han igenom de tänkta vapenbärarna för svenska kärnvapen. Stämde det verkligen att Bandkanon 1 (Bkan1) var tänkt att skjuta taktiska kärnvapen? Det och mycket mer får du serverat i podden.