Noget At Have Det I
- Autor: Vários
- Narrador: Vários
- Editor: Podcast
- Duración: 8:10:04
- Mas informaciones
Informações:
Sinopsis
Vi er stolte af vores folkeskole, og det vil vi gerne lade verden høre. Podcasten går i hånd i hånd med vores vision, hvor den naturligvis også har sit navn fra. Når vi inviterer nogle af de tusindvis af engagerede, passionerede og begejstrede medarbejdere, som er i skoleforvaltningen, ind foran mikrofonen, kan vi vise verden, hvad de har at have det i. Vi og de fortæller, hvordan de er med til at styrke hele forvaltningen og vores fælles arbejde med at få alle børn til at lykkes, så godt som de kan.
Episodios
-
#19 Du kan ikke google dig til at være en god ven
18/06/2020 Duración: 23minCamille er blevet en social sommerfugl af at gå i folkeskolen, og Martin ville ikke vide, hvordan man er en god ven, hvis han ikke havde gået i skole og på gymnasiet. Begge har mest savnet den sociale del af skoletiden under nedlukningen, men ikke alt er så skidt... for Camille har klaret sig bedre i matematik. Martin går i 2. G på Aalborghus Gymnasium, og er formand for Ungebyrådet og Camille, som også sidder i Ungebyrådet, går til daglig i 8. klasse på Vejgård Østre Skole. Bag mikrofonen er denne gang vores egen direktør, Jakob Ryttersgaard.
-
#18 Skærmtid kan være godt for dit barn
01/05/2020 Duración: 13minSøren Christian Krog er Erhvervs PHD-studerende og forsker blandt andet i unges brug af Sociale Medier, og hvad de får ud af at bruge dem. Det har vi taget en kort snak om, for der er nok mange, der kan genkende, at i disse nedlukningstider, bruger børn og unge mere tid end sædvanligt med skærmen i hænderne. Men bare rolig - der kan være meget godt at hente for venskaberne i de små tidsslugende maskiner.
-
#17 Lærer i en coronatid
03/04/2020 Duración: 21minDet er ikke kun skoleeleverne, der bliver klogere på online-løsninger, for denne gang er afsnittet optaget med Google Meet. Det er det program, dagens 2 gæster, Lena og Heidi bruger til at tale med deres elever, imens skolerne er lukket - og derfor er det naturligvis også godt nok til os, mens vi venter på at blive lukket ud i verden igen. En samtale om blandt andet balance, forventningsafstemning og afsavn.
-
#16 Corona i folkeskolen
25/03/2020 Duración: 22minVi må ikke være sammen, så via Skype taler vi med Skolechef Mads Jørgensen og formand for Lærerforeningen i Aalborg, Karsten Simonsen. For hvordan finder man den rette balance i privat-, arbejds- og hjemmeskoleliv, når skolen er lukket og flyttet hjem i stuen?
-
#15 #VoresFolkeskole, dit valg?
11/03/2020 Duración: 38minHvad folkeskolerne i Danmark har til fælles, og hvad der gør dem forskellige tager de 3 direktører for skoleområdet i landets 3 største kommuner en snak om i nyeste udgave af vores afsnit af Noget at have det i. Vi taler med Jakob Ryttersgaard fra Aalborg Kommune, Martin Østergaard Christensen fra Aarhus Kommune og Tobias Børner Stax fra Københavns Kommune. Dette afsnit er for folkeskolenørderne, men der er mange spændende betragtninger at komme efter.
-
#14 Hvad er normalt, hvad er specielt, og hvad er et fællesskab?
04/02/2020 Duración: 25minEndelig er vi tilbage i sæson 2! Vi lægger ud med at tale om stærke fællesskaber, for det var netop emnet til årets KL Børn- og Unge Topmøde i Aalborg. Hør næstformand i KL's Børn og Undervisningsudvalg og vores egen Susanne Nielsen, som er chef for afdelingen Forebyggelse & Fællesskaber. De taler om, hvorfor det giver mening at samle 1500 politikere og embedsmænd, og om vi bruger tid og penge rigtigt for at hjælpe børn bedst. Vi når også lige at tale med Alexandra fra KL, som er en af dem, der har været med til at få topmødet stablet på benene.
-
#13 Aula kommer - gode råd og lidt plads til forbedring
10/10/2019 Duración: 36minMan ved, hvad man har... Heldigvis ved vi også, hvad vi får, for når vi lige om lidt skifter SkoleIntra ud med Aula, er vi klar. Vi har haft Vester Hassing Skole med til at gå forrest som pilotskole, og det betyder, at de andre skoler i kommunen får lettere ved at tage Aula i brug. Hør skoledirektør Jakob Ryttersgaars, skoleleder Søren Madsen og superbruger Morten Vangsted fra Vester Hassing Skole tale om, hvordan overgangen har været for dem, hvad de skulle have gjort anderledes, og hvad man kan forvente fra eksempelvis forældrene, når man trykker ’go’ på Aula-knappen. Links https://www.sites.google.com/pogu.dk/aulaguide/ https://www.nogetathavedeti.dk/aula
-
#12 - Verdensmålsskole: Vores børn skal redde verden
08/10/2019 Duración: 21minHvis vi skal nå i mål med at lave en bedre verden inden 2030 (FNs Verdensmåls tidsplan), så skal vi til at i gang. Det lyder dystert, men snakken er god, og lærer Casper Dybro Frandsen fortæller om, hvordan man engagerer elever i bæredygtighed. Spoiler: Man kan godt få unge mennesker til at slukke lys og engagere sig i hjemmet. Vi har også besøg i studiet af Zacharias Brix Madsen, som er kommunens grønne agent. Han fortæller om, hvorfor al den grønne tankegang er så vigtig. Spoiler: Han er desværre ikke sådan en James Bond agent. Baggrund På Klarup Skole er de i gang med at certificere sig som FN Verdensmålsskole. Det handler om bæredygtighed - ikke bare fysisk, men også socialt. Vi taler derfor om, hvorfor er det så vigtigt, at vi sætter fokus på bæredygtighed, og hvordan skolen og eleverne kan arbejde med bæredygtighed i børnehøjde. Links https://www.verdensmaalene.dk/fakta/verdensmaalene https://heleverdeniskole.dk/verdensmaalene/ https://verdenstimen.dk/ http://www.xn--centerforgrnomstilling-gjc.dk/ba
-
#11 Idrætsskoler - bevægelse for krop og knold
28/08/2019 Duración: 22min5 skoler i kommunen er med i et forsøg, hvor der er skruet op for idræt og bevægelse. De er gået fra 2 til 6 lektioner om ugen og har generelt til opgave at få bevægelse til at fylde mere på skoleskemaet. Det er bevist, at bevægelse og trivsel går hånd i hånd, og mere og mere forskning peger på, at også bevægelse og læring hænger sammen. Så gennem det næste skoleår sætter Ulsted Skole, Sulsted Skole, Tornhøjskolen, Sønderbroskolen og Nøvling Skole i fuld firspring ude og inde. I studiet er Charlotte Søgaard, Viceskoleleder og Søren Dahl Hansen, begge fra Ulsted Skole, og Anders Sindberg, projektleder på idrætsskoleforsøget.
-
#10 Eksamensangst - gode råd og sorte hunde
30/05/2019 Duración: 13minEksamen. For mange er det i mange år en tilbagevendende begivenhed og anledning til svedige hænder. For nogle er det en decideret angstprovokerende oplevelse. Vi har talt med Anja Kamp Otte, som blandt andet har en Master i præstationsangst i skoletasken. Hun giver gode råd til at håndtere press i forbindelse med eksamen. Vi møder også Sif, som er eksamenshund på Vester Mariendal Skole i Aalborg. Hun giver ro i sindet til elever, som ellers ville lade nerverne overskygge det, de har lært.
-
#9 ultra:bit - lille computer og undervisning med stor effekt
10/05/2019 Duración: 31minMed inspiration fra BBC i england gik DR i gang med at uddele micro computere til danske skoleelever og udvikle undervisningsmateriale. Aalborg Kommune har haft en finger med i spillet og er stadig med til at gøre projektet bedre og større. Faktisk er der 100.000 computere på vej til mellemtrin i hele landet. Relevant omkring undervisning i ultra:bit: 9 ud af 10 børn, der deltager i ultra:bit, synes, det er lettere at kode, end de troede. 8 ud af 10 lærere oplever, at ultra:bit har klædt dem på til at undervise i at bruge teknologi til kreative løsninger. Lyt med og mød: - Birgitta Præstholm, teamleder på DR Skole og DR Undervisning som er ansvarlig for, at der bliver udviklet undervisningsforløb til mellemtrinnet i ultra:bit. - Rasmus Rønberg, tilrettelægger på DR Skole og DR Undervisning, og i Projekt ultra:bit ansvarlig for faget natur/teknik. Har udviklet materialer til faget. - Vores helt egen Mikael “ultra:bit” Jensen, lærer og pæd. it-vejleder på Bislev Skole, en del af kommunens programmeringskorps
-
#8 Teknologiforståelse - Det nye fag på skoleskemaet?
26/04/2019 Duración: 22minDe næste 3 år skal 46 udvalgte skoler over hele landet deltage i Undervisningsministeriets forsøg om teknologiforståelse i folkeskolen. Erfaringerne fra forsøgte får betydning for, hvordan teknologiforståelse fremover skal være en del af den obligatoriske undervisning i folkeskolen. Vil du vide mere? Du kan læse om teknologiforståelse på EMU.dk eller på Tekforsøget.dk
-
# 7 Trivsel og fællesskaber - Hvad skal vi med inklusionen?
05/04/2019 Duración: 38minVi har rådmand Tina French Nielsen og formand for foreningen for forældre til børn med særlige behov - BHOV - Marlene Qvist Simoni i studiet. De er nemlig 2 af de stemmer, der taler højest om emnet her i kommunen. Som regel taler de ikke sammen, når vi støder på dem i aviserne - men det gør de i dag. Vi vil nemlig gerne tage fat om nældens rod og nuancere snakken om inklusion. Undervejs vil du også møde forsker i inklusion Thomas Engsig fra UCN og Inklusionsvejleder på Gandrup Skole Heidi Jansson.
-
#6 Trivsel og fællesskaber - hvad laver en trivselsperson?
19/03/2019 Duración: 17minI et kontor på 1. sal på Gl. Lindholm Skole sidder Christian Damborg. Han er skolens trivselsperson og en del af et team af 3 personer, som har alle elevernes trivsel som deres vigtigste opgave. Christian sidder i virkeligheden ikke ret meget på kontoret, for han synes, det er vigtigere at være synlig på skolen, så alle børn ved, hvem han er, og at de altid kan komme til ham. Hør med, og find ud af, hvad Christian og de andre trivselspersoner i kommunen laver, og hvorfor det der trivsel er så vigtigt.
-
#5 Seksualitet og grænser - hvor skal børn og unges grænser gå?
28/02/2019 Duración: 23minLidt om børn og seksualitet, en del snak om, hvad grænser er for børn og for unge, og hvordan man finder og respekterer dem. Vi har inviteret en sundhedsplejerske, en skolepædagog og en sexualist ind foran mikrofonen for at tale om, hvordan man hjælper børn og unge til at navigere i det seksuelle grænseland.
-
#4 Digitale grænser - hvad er godt og skidt på nettet?
14/02/2019 Duración: 24minHvordan skal børn, unge og voksne forholde sig til de ting, dagens ungdom møder på nettet, som kan skubbe til deres forståelse for og accept af seksuelle grænser? Vi taler med SSP-Betjent Preben Bang Klitgaard og Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik.
-
#3 Ungedemokrati - har de unge egentlig noget at skulle have sagt?
07/02/2019 Duración: 28minJanuar har summet af demokrati i børn- og ungehøjde. Derfor er det oplagt at tage mikrofonen med ud til valgfest på dagen, hvor skolevalget bliver afsluttet. Så mellem jakker og skummadrasser og med enkelte besøg fra grinende elever tager vi en snak om, hvordan ungedemokrati lever på skolen. Rundt om mikrofonen: Elevrådsformand og 9. klasses-elev på Vester Hassing Skole, Maja Nielsen Skolebestyrelsesformand på Nørholm Skole, Susanne Mejsner Byråds- og Skoleudvalgspolitiker og skolelærer på Nr. Uttrup Skole, Søren Kusk
-
#2 Ungedemokrati - hvad skal vi med det?
30/01/2019 Duración: 26minVelkommen til første rigtige afsnit i vores nye podcast Noget at have det i. Nu går vi for alvor i gang med projektet og begynder i anledning af årets skolevalg med emnet unge og demokrati. For at holde os nede på jorden har vi inviteret en af kommunens unge stemmer med ind til mikrofonen.I studiet er: konst. direktør Jakob Ryttersgaard for at sørge for helikopterperspektivet leder af UngAalborg Rasmus Flemming Jensen, som blandt andet arbejder for og med skolernes elevråd og Ungebyrådet formand for Ungebyrådet og 9. klasses-elev Amalie Sofia Pajkes Jensen kommunikationsfidus i Skoleforvaltningen og mikrofonholder Cornelius Corneliussen
-
#1 Pilotepisode: Hvorfor skal du egentlig lytte til en podcast om folkeskolen?
30/01/2019 Duración: 13minDet her er noget helt nyt, vi aldrig har prøvet før, men vi er sikre på, at det bliver mægtig spændende – både at lave og forhåbentlig, forhåbentlig også at lytte til! Podcasten Noget At Have Det i kommer til at berøre emner som teknologi, bæredygtighed, krop og bevægelse, forældresamarbejde, skolen i lokalsamfundet og meget andet, når vi tager mikrofonen under armen og bevæger os ud i alle kroge af folkeskoleområdet i Aalborg Kommune. Men før vi når så langt, vil vi bruge det her pilotafsnit på at tale om, hvad det egentlig er, vi vil opnå med det her format. For hvorfor skal du bruge din tid på at lytte til en podcast om folkeskolen? I studiet er konstitueret direktør i Skoleforvaltningen Jakob Ryttersgaard, podcast-aficionado og pædagogisk IT-konsulent Anja Emilie Madsen og kommunikationskonsulent Cornelius Corneliussen.
-
#11 Idrætsskoler - et forsøg for krop og knold
01/01/1970 Duración: 22minSkoleudvalget har givet 5 skoler i kommunen mulighed for at skrue op for idrætsundervisningen - ja, generelt op for bevægelse i skoletiden. En af de 5 skoler er Ulsted Skole, som lige er gået i gang med forsøget efter sommerferien, og her er de glade for muligheden. I studiet sidder Anders Sindberg, bevægelsesguide og tovholder på idrætsskoleforsøget, Søren Dahl Hansen, idrætslærer og Charlotte Søgaard, Viceskoleleder - begge på Ulsted Skole.