Nasjonalbiblioteket

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 243:36:52
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

National Library of Norway

Episodios

  • Margreth Olin intervjuar Jean-Luc Marion

    27/06/2025 Duración: 01h19min

    Skaping er for den franske filosofen og teologen Jean-Luc Marion uløyseleg knytt til Gud. I det nyskrivne Fosseforedraget Skaping har han undersøkt korleis kunsten og litteraturen blir til.Skapinga, som verda kjem frå, kan og må ikkje bli forstått ut frå noko som helst som høyrer til verda.For å snakke med Marion om kunsten og kvifor han er så viktig for oss, kjem filmskapar og forfattar Margreth Olin. I fleire av verka sine tematiserer Olin den store krafta som finst i naturen og mellom menneske, spørsmål som dei begge er opptekne av.Jean-Luc Marion (f. 1946) sit som ein av dei udøyelege i Académie française og er professor emeritus ved Sorbonne og universitetet i Chicago. Marion har gitt ut ei rekkje bøker, mellom anna God without Being (1982) og sist Revelation Comes From Elsewhere (2024), som mange omtalar som eit meisterverk.Margreth Olin (f. 1970) har gjort seg kjend gjennom filmar som Dei mjuke hendene (1998), Engelen (2009) og Fedrelandet (2023). Ho har teke imot ei rekkje prisar for fleire av filmane

  • Alf van der Hagen og Hinrich Schmidt-Henkel: ei samtale om omsetjing

    24/06/2025 Duración: 01h04min

    Schmidt-Henkel blir omtalt som ein nøkkelperson i formidlinga av norsk litteratur til utlandet og er mottakar av den første Fosseprisen for omsetjarar. På scena denne laurdagen møter han journalist og forfattar Alf van der Hagen til ein samtale om språk, kulturutveksling og norsk litteratur i Tyskland.Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 26.april 2025 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Samisk middelalder: Hva vi vet og hvorfor vi vet så lite

    22/06/2025 Duración: 01h07min

    Historiker Mikkel Berg-Nordlie, arkeolog Marte Spangen og historiker Solveig Marie Wang møtes til en samtale om samisk liv i middelalderen, og om hvordan samiske historier og erfaringer er oversett i forskning og historieskriving.Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 16.oktober 2024 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norsk visehistorie: Det vi synger for barna

    20/06/2025 Duración: 01h03min

    Barnesanger er en viktig del av vår kulturarv, og visene forteller mye om hvem vi er og hvordan vi har oppdratt barn til ulike tider.I dette foredraget tar Ingrid Danbolt og Siri Haukenes fra OsloMet oss gjennom barnesanghistorien, fra folkeviser via Margrethe Munthe til Trond-Viggo Torgersen, og gir oss eksempler på virkemidler i tekst og musikk. Arrangementet var det tredje i vår serie «Norsk visehistorie». Opptaket er fra 26. februar 2025 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norsk visehistorie: Tøffe og sårbare menn

    17/06/2025 Duración: 01h01min

    Jon Ranes fra Undergrunn, Aasmund Nordstoga og Doddo snakker om mannsrollen i norske visetekster, i en samtale ledet av Mira Berggrav Refsum. Aller først hører vi forskningsbibliotekar Liv Kreken, som har saumfart visearkivet og funnet både staute arbeidskarer og misforståtte romantikere opp gjennom historien.  I nyere sangtekster kan mannen også framstå som en inderlig, tidvis plaget og innimellom skrytete type. Hva har forandret seg og hva er likt, og hva mener de inviterte artistene er gode beskrivelser av dagens mannsrolle?  Opptak fra arrangement 17. oktober 2024 Jon Ranes alias Loverboy er en av våre unge, lovende tekstskapere som interesserer seg for mannen bak fasaden. Folkemusiker og bonde Aasmund Nordstoga har vokst opp med en sterk bygdekultur og var nylig med i det offentlig oppnevnte mannsutvalget. Bergensartisten Eduardo «Doddo» Andersen skrev den populære låten «Eg vil bare ha en mann», og ga med den en stemme til den relasjonsorienterte mannen. Mira Berggrav Refsu

  • Norsk visehistorie: Viseverkstedet

    15/06/2025 Duración: 01h51min

    Kari Slaatsveen var programleder da forskningsbibliotekar og ansvarlig for visearkivet på Nasjonalbiblioteket, Liv Kreken, holdt miniforedrag om hva som var typisk for den kollektive visekunsten og verkstedene på 70-tallet. Deretter fikk publikum være med og høre Tuva Syvertsen, Turab Awan-Wilkie og Synneva Gjelland ei vise sammen, live på Nasjonalbiblioteket.Opptaket er fra 24.september 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ned Blackhawk og Mikkel Berg-Nordlie i samtale

    11/06/2025 Duración: 57min

    Utvandringen fra Norge og Europa til Amerika er kjent for mange, men historiene om hvordan den massive innvandringen virket inn på den amerikanske urbefolkningens liv, er mindre kjent. Hør professor Ned Blackhawk og historiker og forsker Mikkel Berg-Nordlie snakke om den amerikanske historien fra et urfolkperspektiv.Denne samtalen er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 10.mai 2025. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi les Fosseforedraget: Skaping av Jean-Luc Marion

    07/05/2025 Duración: 01h06min

    Bli med på kollokviegruppe når forfattar Hanne Ørstavik, teolog Ragnar Misje Bergem og litteraturvitar Louisa Olufsen Layne saman bryner seg på det ferske foredraget til den franske filosofen Jean-Luc Marion. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • STRID: Live podkast om borgarkrigane i Noreg på 1130-1240

    01/04/2025 Duración: 01h04min

    Tysdag 25 mars var det premiere på ein ny podkast frå Nasjonalbiblioteket med historikar Ole-Albert Rønning Nordby og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.Strid – de norske borgerkrigene tek for seg maktkampane, intrigane og krigane som gjekk føre seg i Noreg i mellomalderen, då det å vere kongsson var den einaste billetten ein trong for å delta i kampen om trona. Premierekvelden bydde på historieforteljing frå scena, quiz og programleiarane kårar nokre favorittpersonar frå denne dramatiske tida. Strid kan høyrast på Nasjonalbiblioteket.no og i spelarane der du høyrer podkast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Spiselig foredrag: Innmat

    15/03/2025 Duración: 57min

    Lungemos, blodpudding, innmatskaker og leverpostei er alle eksempel på gamle retter, laga for å nytte heile dyrekroppen: kjøt, bein og indre organ. I dette foredraget fortel forskar ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og fagansvarleg for den høgare yrkesfaglege utdanninga «bærekraftige matopplevelser» ved Nordland fagskole Eva Narten Høberg om statusen til innmaten før og no. Undervegs i foredraget blei publikum servert munnfullar tillaga av Credo.Opptaket er frå 11. mars 2025. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Punktskriften 200 år: Å lese med fingrene

    09/03/2025 Duración: 53min

    I år er det 200 år siden franske Louis Braille lanserte punktskriften, og i denne samtalen møter du blinde mennesker som bruker skriftsystemet daglig. 81 år gamle Otto Prytz gikk på spesialskoler for blinde i oppveksten, og har vært helt sentral i utviklingen av norsk punktskrift. Doktor i synspedagogikk Torø Graven forsker blant annet på hvordan hjernen omstiller seg fra å lese med øynene til å kjenne igjen taktile bokstaver, tall og illustrasjoner med fingertuppene. Mirnesa Balagic er politisk aktiv og leser kommunestyrepapirer i punktskrift, men på fotballkamp er det lyd som gjelder. Ordstyrer er forfatter og journalist Hallgeir Opedal. Opptaket er fra 16. januar og arrangementet er et samarbeid med Norges blindeforbund og Tibi – biblioteket for tilrettelagt litteratur.    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • 100 år med løping: Ingrid Kristiansen, Erle Marie Sørheim og Gudmund Skjeldal

    02/03/2025 Duración: 01h43s

    Vi har løpt i lange tider, både for underholdning og for å bringe bud. I dag opplever vi en historisk løpebølge – aldri før har så mange hverdagsmosjonister løpt så langt og så fort som nå. I denne samtalen møtte Ingrid Kristiansen idéhistoriker Gudmund Skjeldal for å snakke om løping og løpere fra 1800-tallet og frem til i dag.   Kveldens ordstyrer var journalist og forfatter Erle Marie Sørheim, som selv er en lidenskapelig løper.Opptaket er fra 5. februar 2025. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kolanordmennene – utvandrerne Norge glemte

    23/02/2025 Duración: 50min

    Få kjenner til at et hundretalls nordmenn reiste og bosatte seg på nordkysten av Kolahalvøya på 1800-tallet. De var ønskede innvandrere i Tsar-Russland og ble lovet godt fiske og skattefordeler. Med oktoberrevolusjonen forsvant privilegiene, og mange mistet kontakten med familien i Norge. Snart skulle de også bli forfulgt. Historiker og kartekspert ved Nasjonalbiblioteket Anders Kvernberg har funnet frem et etnografisk kart over Kola fra trettitallet, som gir oss innsikt i de norske bosetningene på halvøya og deres dramatiske historie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En mann av vår tid, samtale om Peter Wessel Zapffe

    15/02/2025 Duración: 01h02min

    Filosofen Peter Wessel Zapffes tanker om naturvern, humor og pessimisme er høyaktuelle i dag. I sin tid fikk han også mye oppmerksomhet som fjellklatrer, og for å ha skrevet sin juridiske embetseksamen på rim. Men det mange ikke vet, er at Zapffe var en ivrig fotograf som etterlot et omfangsrikt og kunstnerisk interessant bildearkiv.Denne kvelden møttes Belgaux og filosof og Zapffe-kjenner Inga Bostad til en samtale om Zapffes fotografier. Filmskaper og forfatter Ole Giæver ledet samtalen.Fotoboka «Peter Wessel Zapffe. Åpninger i landskapet» kan også kjøpes her på Nasjonalbiblioteket.Opptaket er fra 21.11.2024 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norske Filmskatter: Piratene panelsamtale

    26/01/2025 Duración: 31min

    I denne actionfylte spillefilmen Piratene møter vi arbeidsløse ungdommer som ikke ser noen fremtid i hjembyen Svolvær. De gjør opprør mot makthaverne i lokalsamfunnet, og starter en illegal radiostasjon. Radiopiratene provoserer både lokalsamfunnet og myndighetene, og snart blir de jaget av politiet. Etter visning av filmen på Nasjonalbiblioteket 5. november 2024 møttes filmkritiker Ulrik Eriksen og forfatter Anne Gunn Halvorsen til en filmsamtale ledet av Nina Stensrud Martin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Spiselig foredrag: Sild

    19/01/2025 Duración: 44min

    I dette foredraget forteller matforsker Annechen Bahr Bugge om sildas historie og rolle på norske tallerkener. Underveis fikk publikum smake på sild, slik den har blitt tilberedt gjennom tidene.Opptaket er fra 12.12.2024 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • 100 år med boligkriser. Foredrag

    11/01/2025 Duración: 43min

    I dette foredraget forteller historiker Jardar Sørvoll oss hvorfor dagens boligkrise er en helt spesiell cocktail av økonomisk, sosial og geografisk ulikhet. Samtidig vet vi at boligmangel og prisgalopp er ikke nye fenomener; på 20-tallet, i etterkrigstida og i overgangen til 90-tallet var det også tøffe tider – og folk protesterte på ulikt vis. Sørvoll er ph.d. fra Universitetet i Oslo og forsker på NOVA ved OsloMet og leder for BOVEL – senter for bolig- og velferdsforskning. Opptaket er fra 5/12 2024.       Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Sovjets hemmelige kart over Norge

    15/12/2024 Duración: 35min

    I dette foredraget forteller Anders Kvernberg fra Nasjonalbibliotekets kartsenter om hvordan vår nabo i øst brukte enorme ressurser på å spionere og samle inn informasjon om norsk topografi og infrastruktur. Under den kalde krigen fotograferte russerne bruer og telemaster, og det var ubåter i fjordene.  Opplysningene spionene samlet inn ble brukt til å lage svært detaljerte kart over Norge. Hvilke hemmeligheter avslørte kartene og hva kunne de brukes til?  Opptaket er fra et arrangement 8. oktober 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Norrønt: Fra Heimskringla til Hollywood

    01/12/2024 Duración: 01h07min

    Det er et stort marked for engelske oversettelser av norrøne tekster. Hva er det med dette lille, døde språket som engasjerer så mange?Den amerikanske akademikeren, youtuberen og norrønentusiasten Jackson Crawford formidler norrøn kultur og norrønt språk til et internasjonalt publikum, med en helt særegen stil som har gjort han verdenskjent. Samtidig har han forelest i skandinaviske studier og norrønt på universitetet, og han har bidratt som ekspert i utviklingen av dataspill som «Assassin’s Creed» og Disney-filmen «Frost».På Nasjonalbiblioteket den 20. juni møtte Crawford Nasjonalbibliotekets norrønfilolog Jóhanna Katrin Friðriksdóttir, som har oversatt Magnus Lagabøtes landslov til engelsk for aller første gang. Sammen med middelalderhistoriker Ole Albert Rønning Nordby (ph.d.) snakker de om hvordan man oversetter fra norrønt til engelsk, og om den norrøne kulturens plass i populærkulturen.Denne podkastepisoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 20.juni, 2024.***********

  • Daude dyr som mat, før og no: panelsamtale

    24/11/2024 Duración: 56min

    Sauebonde Torvald Hadland frå Jæren leiar oss gjennom ein samtale om det vanskelege kjøtet før og no, med kjøtfilosof Sophia Efstathiou, matkulturhistorikar Karen V. Lykke og sosialantropolog og vegetarianar Philip Rynning Coker.Allereie i norrøne tekstar kan ein lese om reglar og anbefalingar knytte til kjøt. Ein har ofra dyr for å heidre gudane, og med kristninga blei det forbode å ete kjøt i fastetida. I dag kan ein få råd om å ete mykje raudt kjøt eller å ligge langt unna. Meiningane har alltid vore mange om kva som er eit moralsk, sunt og berekraftig kosthald.Dette er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 14.september 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 14